Založ si blog

Ako idú vlaky v ústrety budúcnosti (Francúzsko, Nemecko, Česko a Slovensko)

Francúzsko kde rýchlovlaky TGV 40 rokov dobre fungujú a stále sa inovujú jazdia aj v Maroku ale na Slovensku asi nikdy jazdiť nebudú. Ak sa dnes chcete dostať z Paríža do Lyonu za 2 hodiny tak pre túto vzdialenosť cca 490 km si zvolíte vlak TGV, ktorý cestou sa vie presúvať aj rýchlosťou 320 km za hodinu a vie vás dopraviť na určené miesto rýchlo, pohodlne a bezpečne.

Ak chcete dnes v Nemecku prekonať 430 km tak asi za 3 hodiny napríklad z Frankfurtu do Mníchova najlepšie vlakom ICE. V úsekoch uprostred Nemecka dosahuje ICE DB aj 280 – 320 km rýchlosť. A tieto ICE nemecké rýchlespojenia sa rozširujú každý rok do ďalších miest tak, aby boli vždy lepšou alternatívou ako je lietadlo alebo auto.

Noční zjevení prvního čínského vlaku v Česku. Po příjezdu zmizel na  zkušebním okruhu | Byznys | Lidovky.cz

Česká republika sa začína zapájať do európskej rýchlodráhy svojou železničnou trasou Berlín – Praha – Brno – Viedeň a vlaky s 250 – 300 km rýchlosťou sa postupne budú objavovať na trati v ČR o 5 až 7 rokov už pravidelne, ak sa podarí túto jeseň začať realizovať prvý úsek rychlodráhy Praha – Ústi nad Labem – Dresden. 200 km rýchlosťou v ČR jazdia niektoré vlaky ČD a RJ už dnes. Vzdialenosť 280 km z Prahy do Ostravy tu absolvuje vlak za 3 hodiny a 20 minút. Leo express a Renfe Espaňa vytvorili už pre tento účel spoločný podnik.

Košice a Viedeň opäť spojí IC vlak, do prevádzky sa vracajú reštauračné  vozne. Prehľad zmien cestovného poriadku vlakov osobnej dopravy od 13. 6.  2021 v kocke - Železničná spoločnosť Slovensko a.s.
ZSSK od 1. 1. 2020 nadštandardne garantuje dopravu v 34 vlakoch.  SUPERGARANCIA ZSSK bezprecedentne nerieši príčiny meškania*, no garantuje  odškodnenie do 100 % ceny cestovného - Webnoviny.sk

Na Slovensku zatiaľ stále riešime pomalú rekonštrukciu trate na rýchlosť aspoň 160 km a čas 5 hodín 50 minút pre vzdialenosť 443 km z Bratislavy do Košíc sa tu počíta ako veľky úspech. No v skutočnosti to žiaden úspech nie je, kedže už niekoľko rokov z Petrohradu do Helsink jazdia rýchlovlaky 300 km za hodinu. Ak sa budú chcieť niekto v Európe pozrieť na múzeum pomalej dopravy tak prídu určite na Slovensko dnes aj o desať rokov.

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1503x
Priemerná čítanosť článkov: 1503x

Autor blogu

Kategórie

Archív